(senast uppdaterad 2006-02-22)
Generellt om våra provningar :
Det här gäller generellt för våra provningar. Om undantag sker kommer styrelsen att
försöka informera om detta på bästa sätt.
- Föreningen har som målsättning att arrangera minst fyra provningar per år.
- Vi försöker hålla provningarna i Avesta men det kan hända att provning förläggs till annan ort, exempelvis om det är ett samarrangemang med andra föreningar.
- Vi försöker om möjligt lägga provningarna på lördagar kring klockan 15:00.
- En provning tar någonstans mellan två till tre timmar beroende på innehåll.
- Beroende på omständigheter kan provningar arrangeras även på vardagkvällar, exempelvis om planerade föreläsare ej kan komma på en helg.
- Inbjudan till provning skickas ut till medlemmar och läggs ut på hemsidan.
- För att deltaga vid provning skall man antingen vara medlem i föreningen, vara en av medlem inbjuden gäst eller vara föreläsare eller annan speciellt av styrelsen inbjuden person..
Hur en provning brukar gå till :
Våra provningar brukar generellt vara upplagda efter följande schema :
- Medlemmar och gäster samlas och deltagarna hälsas välkomna
- Föreningens möten genomförs (medlemsmöten / årsmöten) om sådant är planerat
- Information från föreningens styrelse om de har något att förmedla.
- Provningens tema, provningsledare och drycker presenteras
- Föredrag enligt provningens tema
- Provning genomförs under ledning av provningsledare
- Sammanfattning av provning och resultat
- Avslutning av provningen
- Mat för de som antagit eventuellt materbjudande.
Helblind, halvblind och öppen provning :
Det finns i huvudsak tre olika sätt att genomföra en provning.Normalt använder vi oss av halvblinda provningar men öppna provningar förekommer, speciellt vid vertikalprovningar (då man provar flera olika utgåvor/lagringstider från samma destilleri / whiskymärke)
Helblind Man får som deltagare ej veta vilken whisky som provas
Halvblind Man får som deltagare veta vilken whisky som ska provas, men inte i vilket specifikt provningsglas den finns.
Öppen Man får veta såväl whisky som i vilket glas den befinner sig.