Provningsbeskrivning

(senast uppdaterad 2006-02-22)

Generellt om våra provningar :

Det här gäller generellt för våra provningar. Om undantag sker kommer styrelsen att

försöka informera om detta på bästa sätt.

  • Föreningen har som målsättning att arrangera minst fyra provningar per år.
  • Vi försöker hålla provningarna i Avesta men det kan hända att provning förläggs till annan ort, exempelvis om det är ett samarrangemang med andra föreningar.
  • Vi försöker om möjligt lägga provningarna på lördagar kring klockan 15:00.
  • En provning tar någonstans mellan två till tre timmar beroende på innehåll.
  • Beroende på omständigheter kan provningar arrangeras även på vardagkvällar, exempelvis om planerade föreläsare ej kan komma på en helg.
  • Inbjudan till provning skickas ut till medlemmar och läggs ut på hemsidan.
  • För att deltaga vid provning skall man antingen vara medlem i föreningen, vara en av medlem inbjuden gäst eller vara föreläsare eller annan speciellt av styrelsen inbjuden person..

Hur en provning brukar gå till :

Våra provningar brukar generellt vara upplagda efter följande schema :

  • Medlemmar och gäster samlas och deltagarna hälsas välkomna
  • Föreningens möten genomförs (medlemsmöten / årsmöten) om sådant är planerat
  • Information från föreningens styrelse om de har något att förmedla.
  • Provningens tema, provningsledare och drycker presenteras
  • Föredrag enligt provningens tema
  • Provning genomförs under ledning av provningsledare
  • Sammanfattning av provning och resultat
  • Avslutning av provningen
  • Mat för de som antagit eventuellt materbjudande.

Helblind, halvblind och öppen provning :

Det finns i huvudsak tre olika sätt att genomföra en provning.Normalt använder vi oss av halvblinda provningar men öppna provningar förekommer, speciellt vid vertikalprovningar (då man provar flera olika utgåvor/lagringstider från samma destilleri / whiskymärke)

Helblind         Man får som deltagare ej veta vilken whisky som provas

Halvblind        Man får som deltagare veta vilken whisky som ska provas, men inte i vilket specifikt provningsglas den finns.

Öppen           Man får veta såväl whisky som i vilket glas den befinner sig.